Po Gwizdku. Odcinek 12

Zapraszamy na kolejny odcinek cyklu „Po Gwizdku”, w którym przedstawiciele Wydziału Sędziowsko-Komisarskiego PLK tłumaczą wybrane sytuacje z ostatniego tygodnia rozgrywek Energa Basket Ligi. Kolejne materiały – w każdy piątek!

1. Zastal Enea BC Zielona Góra – Pszczółka Start Lublin. Kroki czy piłka przetrzymana?

Joshua Sharma (nr 20, Pszczółka Start) rozpoczyna rzut, a Marcel Ponitka (nr 11, Zastal Enea) blokuje go. Kiedy Joshua opada na podłogę, sędzia orzeka piłkę przetrzymaną.

Prawidłowa decyzja sędziego.

Uzasadnienie: piłka przetrzymana – sytuacja rzutu sędziowskiego. Atakujący nie popełnił błędu kroków, ponieważ sytuacja ta spełnia zasady Art. 12 Oficjalnych Przepisów Gry w Koszykówkę, to znaczy: dwaj przeciwnicy trzymają jedną lub obie ręce na piłce tak mocno, że żaden z nich nie może wejść w jej posiadanie bez nadużycia siły. W takich sytuacjach opadnięcie na parkiet gracza z piłką lub wyjście jednego z zawodników trzymających piłkę poza boisko jest równoznaczne z automatycznym orzeczeniem sytuacji rzutu sędziowskiego.

 

 

2. Arged BMSlam Stal Ostrów Wlkp. – PGE Spójnia Stargard. Faul osobisty czy niesportowy?

Taurean Green (nr 11, Arged BMSlam Stal) otrzymuje podanie w rogu boiska i robi zwód do rzutu (pompkę). Widząc, że przeciwnik – Nick Faust (nr 7, PGE Spójnia) – będzie chciał zablokować ten rzut, atakujący chce go ominąć i wtedy następuje kontakt między zawodnikami. Sędzia orzeka faul osobisty obrońcy. Sędziowie decydują się skorzystać z systemu IRS, aby zweryfikować czy faul nie ma znamion przewinienia niesportowego zgodnie z kryterium C2 (nadmierny kontakt).

Prawidłowa decyzja sędziów.

Uzasadnienie: faul osobisty. Nielegalny kontakt spowodowany przez obrońcę poprawnie został uznany jako faul osobisty. Obrońca widząc, że nie uniknie kontaktu próbował się zatrzymać, aby zminimalizować jego skutki. Kontakt nie nosi znamion nadmiernego.

Więcej o faulu niesportowym z kryterium C2 można znaleźć klikając TEN LINK

 

 

3. Pszczółka Start Lublin – Enea Astoria Bydgoszcz. Faul w akcji rzutowej czy nie?

Kamil Łączyński (nr 9, Pszczółka Start) kozłuje w kierunku kosza, kiedy obrońca Marcin Nowakowski (nr 55, Enea Astoria) próbuje go powstrzymać. Kiedy następuje kontakt między zawodnikami, sędzia odgwizduje faul na zawodniku w akcji rzutowej.

Nieprawidłowa decyzja sędziego.

Uzasadnienie: faul przed akcją rzutową. Za faul należy uznać pierwszy nielegalny kontakt obrońcy, kiedy ten napierał ciałem na przeciwnika, zanim ten drugi złapał piłkę, aby rozpocząć akcję rzutową. A zatem przewinienie to nie spełnia kryteriów faula na zawodniku będącym w akcji rzutowej zgodnie z Art. 15 Oficjalnych Przepisów Gry w Koszykówkę: akcja rzutowa w ruchu ciągłym podczas penetracji do kosza lub innej formy rzutu zawodnika w ruchu zaczyna się, kiedy piłka spocznie w ręce(‑kach) zawodnika po zakończeniu kozłowania lub złapaniu piłki będąc w powietrzu i w ocenie sędziego zawodnik rozpoczyna ruch poprzedzający wypuszczenie piłki w rzucie do kosza.

 

 

4. King Szczecin – Legia Warszawa. Faul atakującego czy bez gwizdka?

Nickolas Neal (nr 5, Legia) rozpoczyna akcję swojej drużyny. Kryjący go Mateusz Zębski (nr 6, King) biegnie za Nickolasem, a następnie – kiedy próbuje go ominąć – następuje kontakt między zawodnikami. Sędzia orzeka faul zawodnika atakującego.

Prawidłowa decyzja sędziego.

Uzasadnienie: faul atakującego. Odpowiedzialnym za nielegalny kontakt był zawodnik ataku, który wykonał ruch lewą ręką w stronę do przeciwnika, który chciał ominąć kozłującego.

 

 

5. King Szczecin – Legia Warszawa. Błąd powrotu piłki na pole obrony czy akcja legalna?

Kiedy drużyna King Szczecin posiada piłkę na swoim polu ataku, obrońca przecina podanie i piłka leci w kierunku pola obrony drużyny Kinga. Jakub Schenk (nr 55, King) chwyta piłkę będąc ciągle na polu ataku, a następnie odbija piłkę od nogi przeciwnika. Odbita piłka wraca na pole obrony drużyny Kinga. Sędzia orzeka błąd powrotu piłki na pole obrony.

Nieprawidłowa decyzja sędziego.

Uzasadnienie: akcja legalna. Błąd nie został popełniony, ponieważ atakujący nie dotykał piłki w momencie kiedy wszedł na pole obrony – nastąpił na linię środkową. Należy pamiętać, że linia środkowa jest częścią pola obrony drużyny. Co więcej, ostatnim zawodnikiem, który dotknął piłkę na polu ataku, zanim ta weszła na pole obrony, był przeciwnik drużyny posiadającej piłkę, a zatem dowolny zawodnik mógł wejść w posiadanie piłki na polu obrony.

 

 

6. Anwil Włocławek – Polpharma Starogard Gdański. Faul obrońcy czy akcja legalna?

Trevon Allen (nr 25, Polpharma) penetruje w kierunku kosza, kiedy obrońca Przemysław Zamojski (nr 8, Anwil) próbuje go powstrzymać. Kiedy następuje kontakt między zawodnikami, sędzia odgwizduje faul obrońcy na zawodniku w akcji rzutowej.

Prawidłowa decyzja sędziego.

Uzasadnienie: faul obrońcy – nielegalny kontakt z rękami przeciwnika. Obrońca popełnił faul, ponieważ to on był odpowiedzialny za nielegalny kontakt prawym ramieniem z prawym ramieniem rzucającego, ingerując w jego cylinder. Co więcej, obrońca nie zajął legalnej pozycji obronnej na drodze między atakującym a koszem i w przypadku kontaktu ciałem, również należałoby uznać, że to on był odpowiedzialny za ten kontakt.

 

 

7. Pszczółka Start Lublin – Enea Astoria Bydgoszcz. Rzut w czasie czy nie?

Kiedy zegar czasu gry pokazuje 1.9 (1 sekunda i 9 dziesiątych), Joshua Sharma (nr 20, Pszczółka Start) zbiera piłkę po niecelnym rzucie wolnym i wykonuje celny rzut do kosza z gry. Sędziowie zaliczają punkty uznając, że rzut został oddany w czasie, co potwierdzają po analizie powtórki wideo.

Prawidłowa decyzja sędziów.

Uzasadnienie: rzut został oddany w czasie – cała akcja trwała 1.72* sekundy. Mimo że zegar czasu gry nie został uruchomiony zgodnie z zasadami Art. 49 Oficjalnych Przepisów Gry w Koszykówkę punkty zostały zdobyte w regulaminowym czasie gry (mierzący czas gry włącza zegar czasu gry, kiedy po niecelnym ostatnim rzucie wolnym, piłka pozostaje żywa i dotyka lub zostaje dotknięta przez zawodnika na boisku).

Co więcej, w momencie jak piłka znajdowała się w locie do kosza upłynął czas gry, a zatem 4 kwarta meczu zakończyła się.
Należy pamiętać, że piłka nie staje się martwa i jeżeli rzut jest celny, punkty zostaną zaliczone, kiedy:

  • Piłka jest w locie do kosza po rzucie z gry i:

– Sędzia zagwiżdże.
– Zabrzmi sygnał zegara czasu gry na koniec kwarty lub dogrywki.
– Zabrzmi sygnał zegara czasu akcji.

W przypadku awarii urządzenia do pomiaru czasu gry, sędziowie mają prawo skorzystać z systemu IRS, aby zweryfikować czy rzut rzeczywiście został oddany w czasie.

Należy zwrócić uwagę, że zawodnik wykonujący rzuty wolne nie popełnił błędu podczas ostatniego niecelnego rzutu wolnego, ponieważ wszedł w obszar ograniczony po tym, jak piłka dotknęła obręczy kosza, a nawet była wewnątrz kosza (uznaje się, że piłka jest w koszu, kiedy jakakolwiek jej część znajduje się wewnątrz kosza i poniżej poziomu obręczy).

* do pomiaru czasu trwania akcji wykorzystano system w standardzie telewizyjnym 25 klatek na sekundę (klatki 0-24). Akcja trwała 1 sekundę i 19 klatek (0-18), co daje wartość 1.72 sekundy.

 

 

Źródło: Polska Liga Koszykówki